terug naar lijst

Thomas Maes

Website
http://www.houtekiet.com/auteurs/p/detail/maes-thomas-g

Persoonlijke informatie

Het verhaal van de belegering en de Val van Antwerpen in de eerste maanden van de Groote Oorlog is de voorbije honderd jaar sterk in de vergetelheid geraakt. Weinig mensen weten nog dat het eerste grote Belgische slagveld van de Eerste Wereldoorlog, met loopgraven en artillerieduels, heldenmoed en nutteloze offers rond Antwerpen lag.

Thomas Maes wil dit vergeten verhaal in al zijn facetten opnieuw onder de aandacht brengen. Omdat WOI is niet alleen de modder van de Westhoek is. Hij schreef hierover ook het boek 'Antwerpen 1914'.

Thomas Maes is jurist. Hij studeerde aan de Universiteit Antwerpen, waar hij zijn passie voor historisch onderzoek ontdekte. Hij heeft meerder juridische en nu ook een historische publicatie op zijn naam staan. Thomas werkt bij de Raad van State. 

 

Vorm
Lezing met Powerpointpresentatie met zeer veel illustraties en ruimte voor vragen

Thema's
Het oorlogsleven, Eerste Wereldoorlog, De geschiedenis van WOI, Het dagelijks leven in WOI

Doelgroep(en)

  • jongeren
  • volwassenen

Titels

Antwerpen 1914 - Bolwerk van België tijdens de Eerste Wereldoorlog

Deze lezing is gebaseerd op Thomas Maes' boek 'Antwerpen 1914'. Hij brengt het verhaal van de stad Antwerpen in de eerste maanden van WOI. Niet alleen het militaire verhaal, maar ook en vooral, het verhaal van de burgers en de inwoners van de stad. 

De Eerste Wereldoorlog, meer in het bijzonder:
* De eerste maanden van het conflict : de aanleiding, het ontstaan, de gebeurtenissen

* De Val van Antwerpen in 1914 : toen de Duitse troepen begin augustus 1914 België binnenvielen, veroverden ze in een mim van tijd de ene stad na de andere. Maar voor Antwerpen werden ze tot staan gebracht. Ook al duurde de strijd om Antwerpen maar enkele weken, toch zou dit het verdere verloop van de oorlog sterk bepalen en het leven van miljoenen mensen raken.

Vergoeding

Afhankelijk van de vraag. Vervoerskosten zijn in principe in begrepen.

Mail ons in verband met deze spreker (info@vredescentrum.be) of
contacteer ons op volgend nummer: 03 292 36 51.

Deze pagina afdrukken