terug naar lijst

Sylvie Renneboog

Persoonlijke informatieSylvie Renneboog (°1986) behaalde in 2009 haar masterdiploma Geschiedenis aan de UGent. Haar afstudeerscriptie, een  combinatie van haar twee grote interesses, "De Antwerpse diamantsector en de Eerste Wereldoorlog. Patriottisme of economisch pragmatisme? Studie gebaseerd op sekwesterdossiers" schreef ze onder begeleiding van dr. Antoon Vrints.

Sinds 2010 baat Sylvie een Zahia-filiaal in Brugge uit waar ze juwelen op maat vervaardigt, workshops juwelen geeft en kralen verkoopt.

Thema's
Het oorlogsleven, Eerste Wereldoorlog, De geschiedenis van WOI, Het dagelijks leven in WOI, Historisch

Doelgroep(en)

  • kinderen
  • jongeren
  • volwassenen

Titels


WO I: ook een  oorlog om diamant

In de decennia die de Grote Oorlog vooraf gaan, was Antwerpen de leidende macht wat betreft de diamantnijverheid en handel in bewerkte diamant. De diamantsector was, samen met de Antwerpse haven, de voornaamste economische sector die de stad rijk was. Het voortbestaan van die erg lucratieve sector hing door de impact van de woelige oorlogsjaren en de jaren die daarop volgen aan een zijden draadje. 85% van het diamantpatronaat was van vreemde origine. De helft daarvan behoorde toe tot het kamp van de vijand.

De handel in diamant werd gedurende de oorlog verboden in België, wat voor duizenden mensen een economische en persoonlijke ramp betekende. De andere landen met een diamantnijverheid, Nederland, Engeland, Duitsland en de VS, waren op zijn minst vragende partij om de Antwerpse nijverheid over te nemen. Zo werd de Eerste Wereldoorlog ook een oorlog om diamant…

Vergoeding

In overleg.

Mail ons in verband met deze spreker (info@vredescentrum.be) of
contacteer ons op volgend nummer: 03 292 36 51.

Deze pagina afdrukken