terug naar lijst

Karel Strobbe

Website
http://www.cegesoma.be

Organisatie
Cegesoma - Onderzoeks- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij

Persoonlijke informatie

Karel Strobbe is onderzoeksassistent in het Studie- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij (Cegesoma). In de archieven van deze instelling stootte Karel in 2011 op het verhaal van Limburger Jef Haesen. Jef was achttien jaar toen hij op 10 mei 1940 te horen kreeg dat hij zijn boeltje moest pakken en moest vluchten naar Oost- en West-Vlaanderen. Hij zwierf daarna door zowat heel Frankrijk om uiteindelijk wekenlang in het Franse zuiden te verblijven. Zonder ouders, zonder de minste levenservaring.
Deze ontdekking was het begin van een spannend onderzoek naar het verhaal van de zogenaamde ‘rekruteringsreserve van het Belgische leger’. Het boek Van onze jongens geen nieuws (Manteau, mei 2015) is het concrete eindresultaat.

Thema's
Het oorlogsleven, Tweede Wereldoorlog, Het dagelijks leven in WOII, De geschiedenis van WOII, Historisch, Getuigenissen

Doelgroep(en)

  • kinderen
  • jongeren
  • volwassenen

Titels

Van onze jongens geen nieuws.
De dwaaltocht van 300.000 Belgische rekruten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger in mei 1940 België binnenviel, kregen meer dan 300.000 jongemannen het bevel om zo snel mogelijk naar het westen van het land te vluchten. De Belgische overheid wilde hen uit de handen van de vijand houden en reservesoldaten van hen maken. In de chaos van de blitzkrieg sprongen de jongens op fiets of trein. Ze belandden in Frankrijk, de meesten waren nog nooit zo ver van huis geweest. De helft geraakte niet verder dan de Somme, de anderen werden op treinen naar het zuiden gezet. Franse schoonheden, lekkere wijn en de zomerzon stonden er in schril contrast met verveling, honger en bittere heimwee. Soldaat werden ze nooit.
Gefascineerd door de roadtrip van deze jongens, sprong Karel Strobbe samen met twee vrienden 75 jaar later op zijn fiets om de reis over te doen. Op hun beurt dwaalden ze door België, Noord-Frankrijk en de Franse Midi. Aan de hand van tientallen getuigen brengen ze het vergeten oorlogsavontuur van een generatie terug tot leven.

Vergoeding

250 euro

Opmerkingen

Lezing van 1,5 uur, begeleid door een presentatie.
Na de lezing is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Mail ons in verband met deze spreker (info@vredescentrum.be) of
contacteer ons op volgend nummer: 03 292 36 51.

Deze pagina afdrukken