terug naar lijst

Hans Boers

Organisatie
Studie en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CEGESOMA)

Persoonlijke informatie

Hans Boers (°1985) studeerde hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. In zijn eindverhandeling nam hij het werk van de Luikse historicus en intellectueel Léon-Ernest Halkin (1906-1998) onder de loep. Later studeerde hij een jaar toegepaste taalkunde (Frans-Engels) aan de Lessius Hogeschool te Antwerpen.


Hij was assistent op de afdeling wetenschappelijke activiteiten en publicaties van het Cegesoma in 2009. Van december 2010 tot september 2013 werkte hij als assistent-coördinator voor het project European Holocaust Infrastructure Research (EHRI). Sinds oktober 2013 is hij eindredacteur voor de projecten De Oorlogskranten 1914-1918, en later De Oorlogskranten. Het interbellum 1918-1940, een samenwerking van Cegesoma met de Londense uitgeverij Albertas Limited.

 

Vorm
Lezing met Powerpoint

Thema's
Het oorlogsleven, Kind zijn in de oorlog, Tweede Wereldoorlog, Het dagelijks leven in WOII, De geschiedenis van WOII, Eerste Wereldoorlog, De geschiedenis van WOI, Het dagelijks leven in WOI, Historisch, Getuigenissen

Doelgroep(en)

  • jongeren
  • volwassenen

Titels

Van onze jongens geen nieuws. De dwaaltocht van 300.000 Belgische rekruten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. (Boek verschenen bij Manteau in 2015)
-> Thema's: mei 1940, de exodus van de jonge Belgische rekruten van 16-35 jaar oud (de zogenaamde CRAB's, naar Centres de Recrutement de l'Armée Belge) naar Frankrijk.


Strijden met de pen: De Belgische pers verscheurd. Pers en censuur tijdens de Eerste Wereldoorlog
-> Het project De Oorlogskranten heeft ook een versie 'Interbellum' gekend, en ik ben momenteel bezig met een nieuwe reeks over de Tweede Wereldoorlog. Dus ik zou het thema uitbreiden:
De geschiedenis van België 1914-1945 via de toenmalige pers (kranten). Zowel beide wereldoorlogen als de periode daartussen. Gebaseerd op het project De Oorlogskranten (www.deoorlogskranten.be).

Vergoeding

200 euro plus vervoerskosten (gratis in de regio Antwerpen en in Brussel).

Mail ons in verband met deze spreker (info@vredescentrum.be) of
contacteer ons op volgend nummer: 03 292 36 51.

Deze pagina afdrukken