terug naar lijst

Christophe Busch

Website
http://www.kazernedossin.eu

Organisatie
Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten

Persoonlijke informatie


Christophe Busch Studeerde criminologie aan de Ugent, Holocaust en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en Terrorismestudies aan St. Andrews University.

Hij werkte 12 jaar in de forensische psychiatrie (onderzoek en behandeling van geïnterneerde delictplegers).

Sedert 2012 is hij directeur van Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten.

Meer informatie:
https://www.kazernedossin.eu/NL/ContactPages/Organisatie/Directie

Thema's

Doelgroep(en)

  • jongeren
  • volwassenen

Titels

1/ Holocaust & genocide studies
-    Dadergedrag bij collectieg geweld – Een duivelse transtie
-    De Holocaust binnen een Europees perspectief
-    De 10 stadia van een genocide

2/ criminologie & sociale psychologie
-    Behandeling van delictplegers / geïnterneerden (forensische psychiatrie)
-    Criminele psychologie – What works (Andrews & Bonta)

3/ terrorisme studies
-    Algemene contextualisatie terrorisme
-    Specifieke topics zoals radicalisering, psychology of terrorism, modus operandi, …

Concrete lezing: Een duivelse transitie

Wanneer na afloop van de Tweede Wereldoorlog de ware omvang van de gruweldaden van de nazi’s aan het licht komt, is er een vraag die de wereld bezig houdt: hoe was het menselijk mogelijk die misdaden te begaan? Aanvankelijk werden de daders van de Shoah als uitzonderlijk kwaadaardige sadisten en psychopaten beschouwd. Uit verder onderzoek bleken veel daders echter eenvoudige burgers te zijn met normale gezinslevens en heel gewone sociale relaties. Vanuit die opmerkelijke vaststelling groeide de aandacht voor het zogenaamde daderperspectief: Hoe zijn schijnbaar ‘gewone’ mensen in staat anderen de meest gruwelijke dingen aan te doen?
De lezing ‘Een duivelse transitie’ gebruik naast historische voorbeelden, ook sociaal-psychologische onderzoeken om de tijdloze mechanismen achter collectief geweld te laten oplichten. Ze biedt een boeiende invalshoek voor het begrijpelijk maken van massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit (terrorisme – Jihadistrijders) en zelfs in de dagdagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.

Vergoeding

Facturatie wordt afgehandeled door Kazerne Dossin. Per lezing wordt een prijs afgesproken naargelang topic, voorbereiding, doelstelling organisatie edm. Richtbedragen zijn 250 € per dagdeel – 400 € voor 1 volledig dag + verplaatsingsonkosten.

Opmerkingen

Alle lezingen worden ondersteund door een powerpoint of prezi. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van videofragmenten van daders, dadergedrag, Holocaust gerelateerd footage en sociaal psychologische experimenten.

Mail ons in verband met deze spreker (info@vredescentrum.be) of
contacteer ons op volgend nummer: 03 292 36 51.

Deze pagina afdrukken