terug naar lijst

Aline Sax

Website
http://alinesax.be
http://geheugencollectief.be

Organisatie
Geheugen Collectief vzw

Persoonlijke informatie

Aline Sax is doctor in de geschiedenis en jeugdauteur. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Haar doctoraat, getiteld Voor Vlaanderen, Volk en Führer, de motivatie en het wereldbeeld van Vlaamse collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in 2012 gepubliceerd bij Uitgeverij Manteau. Aline was verbonden aan het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent) en doceerde onder andere Erfgoed en Publieksgeschiedenis aan de Universiteiten van Gent en Antwerpen. Momenteel is zij onderzoekscoördinator van historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief.

Aline Sax is eveneens gekend als meermaals bekroond jeugdschrijfster van historische romans. In haar boeken combineert ze gedegen historisch onderzoek met literair sterke fictie. Deze waardevolle combinatie komt ook terug in Alines lezingen, waarin zij aan de hand van een (fictief) verhaal een thema historisch belicht en parallellen trekt met een actuele problematiek.

Vorm
lezing, gecombineerd met vertellingen, getuigenissen, beelden, …

Thema's
Het oorlogsleven, Kind zijn in de oorlog, Tweede Wereldoorlog, De geschiedenis van WOII, Collaboratie, Jodenvervolging, Historisch, De stad en de wereld, Migratie en immigratie

Doelgroep(en)

  • kinderen
  • jongeren
  • volwassenen

Titels


Kindsoldaten
Emigratie (historische context)
Red Star Line
Tweede Wereldoorlog
Kinderen in nazi-Duitsland
Holocaust
Individuele verantwoordelijkheid bij onrecht en geweld

Vergoeding

Voor een lezing vraagt deze spreker 220€ en een onkostenvergoeding. Mogelijkheid om de auteur te boeken (best twee maand op voorhand) via VFL (auteurslezingen.be)

Mail ons in verband met deze spreker (info@vredescentrum.be) of
contacteer ons op volgend nummer: 03 292 36 51.

Deze pagina afdrukken